Meester Iizasa Choisai Ienao

Meester lizasa Choisai lenao wordt geboren in 1387 in Japan. Binnen de Chiba familie verwerft hij een uitzonderlijke reputatie als beoefenaar van gevechtskunst. Hij maakt vele veldslagen mee en wordt nooit verslagen. Zijn reputatie groeit zodanig dat hij voor een korte tijd leraar wordt van de door de keizer aangestelde militaire heerser van Japan, shogun Ashikaga Yoshimasa.

Op 60 jarige leeftijd neemt Ienao de naam Choisai aan en onderneemt een duizend dagen en nachten durende spirituele reis waarbij hij zich overgeeft aan een shugyo, dit is een periode van training, zuivering en gebeden gericht aan de godheid Futsunushi-no-Okami. Volgend op een spirituele revelatie creëert hij zijn school : Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu. De term ‘Tenshin Shoden’ verwijst naar een goddelijke ontvangst.

Hij sterft in het jaar 1488-op 102 jarige leeftijd- en wordt begraven dicht bij het Katori Heiligdom.

Ienao zei : “Hij die kan heersen over zijn tegenstander zonder vechten is groter dan degene die zijn tegenstander bevecht en doodt.

Via een uitgepuurde training leerde de leerling het concept van katsujin-enken : Het zwaard dat het menselijk leven aanwakkert, beschermt en vervult.

Net zoals in de Mikkyo, onderlijnt hij dat de essentie van de japanse krijgkunst, ‘omote en ura, in en yo’, slechts 2 aspecten zijn van één en dezelfde fundamentele waarheid.