Het Zwaard

Waarom kiezen voor het zwaardbeoefenen ? Wat kan deze school ons leren?

God zij dank is het ‘echte’ zwaard vechten de wereld uit. Als men roem, macht en kracht zoekt zijn vandaag de dag geld en politiek veel efficiëntere middelen.

Welk doel valt er dan te bereiken bij het beoefenen van de gevechtskunsten, de kenjutsu en het zwaard? Wat leren ze ons?

Men zegt dat het zwaard de ziel is van de samouraï. Drie kwaliteiten (minstens) definiëren hem :

Het onderscheiden

De beslissing

De eenheid

Het onderscheidingsvermogen is het vermogen om, in een kata, de afstand en het gevaar in te schatten. En werkt dus rond het vertrouwen, de angst, de onbezonnenheid-naïviteit. De beslissingskracht houdt het vermogen in een juiste handeling uit te voeren; precies en afgemeten.

De kracht van de eenheid brengt de mogelijkheid je lichaam te verplaatsen op een coherente manier, zij brengt elk deel in relatie met het geheel om zodoende maximale doeltreffendheid te bekomen met een minimale inspanning.

Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu onstond in het kader van oorlog en gevechten tussen clans. In een dergelijke universum werd de vooruitgang van een leerling niet gemeten met gekleurde riempjes en gradaties maar door het verwerven van « principes » de vloeiendheid van zijn praktijk.

Wij hebben deze traditie bewaard. Keiko na keiko, nemen we de taak op ons om binnen een sfeer van samenwerking de principes en de werkassen toe te passen die ons worden aangereikt door onze franse shidosha : Jean Paul Blond, afgevaardigd door Otake Sensei om Katori in Frankrijk aan te leren, en daarbij ook onze groep.